Meedoen aan echte wedstrijden?

Meedoen aan echte skiwedstrijden is natuurlijk superleuk. Wedstrijden worden gehouden op borstelbanen (zoals bij Skicentrum Moser), op indoor sneeuwbanen, en in de Alpen.

Skiteam Twente richt zich voornamelijk op deelname aan wedstrijden op borstelbanen, de zogenaamde Baanwedstrijden.

Maar wat is daar nu voor nodig?

Als eerste zorg je dat je lid bent van Skiteam Twente, daarmee wordt je automatisch lid van de Nederlandse Ski Vereniging (als je dit zelf nog niet bent). Zo kan je op wedstrijden voor Skiteam Twente uitkomen.

Verder heb je een Nationale licentie alpineskiën nodig. Met deze licentie kun je meedoen aan skiwedstrijden en para skiwedstrijden die georganiseerd worden door (en onder auspiciën van) de Nederlandse Ski Vereniging. Deze wedstrijden vinden zowel plaats bij de Nederlandse skihallen en borstelbanen, als in de Alpen.

De Nederlandse Ski Vereniging heeft op hun website ook informatie staan over beginnen met wedstrijdsport. Daarnaast heeft de Nederlandse Ski Vereniging een informatieboekje wedstrijdskiën uitgebracht.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je deze stellen aan ons Plaatselijk Wedstrijd Secretariaat (PWS):  pws@skiteamtwente.nl

Aanvragen wedstrijdlicentie

Om deel te kunnen nemen aan landelijke wedstrijden is een Nationale licentie alpineskiën van de Nederlandse Ski Vereniging verplicht (NSkiV). Deze licentie is aan te vragen bij op de website van de NSkiV. Een licentie moet minimaal vijf dagen voor je eerste wedstrijd zijn aangevraagd.

Bij deelname aan wedstrijden gelden de volgende voorwaarden:

  • Lidmaatschap NSkiV;
  • Een verzekering die geldt tijdens wedstrijden;
  • In bezit van een actuele nationale wedstrijdlicentie (zelf jaarlijks aan te vragen). Kosten Eur 23,- (aangevraagd voor 1 oktober 2020) of Eur 28,- (aangevraagd vanaf 1 oktober 2020);
  • Ondertekende atletenverklaring (eenmalig te verklaren, blijft geldig);
  • Kopie van je paspoort (eenmalig, en bij verlopen paspoort).

En dan meedoen…

Als dit allemaal is geregeld, en je het juiste materiaal hebt, kun je aanmelden voor wedstrijden. Je doet eerst mee aan wedstrijden waarbij geen puntenlimiet geldt, bijvoorbeeld de Nationale Puntenwedstrijden Baan (NPWB). Je begint met 999 punten, en probeert in wedstrijden punten eraf te skiën. Hoe dit in zijn werk gaat, kun je lezen in het informatieboekje wedstrijdskiën. Als je aan de puntenlimieten voldoet, kun je ook aan andere wedstrijden meedoen. Vanaf seizoen 2019-2020 wordt er voor de categorie Benjamins geen puntenlijst bijgehouden.

Reglement Alpineskiën

Bij het meedoen aan wedstrijden heb je te maken met een aantal regels. Deze staan in het Reglement wedstrijden Alpineskiën.